Tuin Beplanting

Achtertuinen – ontwerptips voor een groene, ontspannende en duurzame buitenruimte

De achtertuin is een plek waar je kunt ontspannen, genieten van de natuur en quality time doorbrengen met familie en vrienden. Het is daarom belangrijk om je achtertuin mooi en functioneel in te richten. In dit artikel delen we verschillende ideeën, tips en adviezen voor het ontwerp en onderhoud van je achtertuin.

Bij het ontwerpen van je achtertuin is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke smaak en levensstijl. Wil je een tuin met veel groen en bloemen, of juist een strakke en moderne uitstraling? Misschien wil je wel een moestuin aanleggen of een plek creëren voor het houden van huisdieren. Door het stellen van duidelijke doelen en het maken van een tuinontwerp kun je ervoor zorgen dat je achtertuin perfect bij je wensen past.

Naast het ontwerp is ook het onderhoud van je achtertuin belangrijk. Door regelmatig te snoeien, bemesten en onkruid te verwijderen zorg je ervoor dat je tuin er altijd netjes en verzorgd uitziet. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende water en voeding voor je planten en bloemen. Een goed onderhouden achtertuin zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar ook voor een gezonde omgeving waarin planten goed kunnen groeien.

Of je nu een beginnende tuinier bent of al jarenlange ervaring hebt, het inrichten en onderhouden van een achtertuin kan een leuke en ontspannende activiteit zijn. Laat je inspireren door onze ideeën en tips en creëer een achtertuin waar je trots op kunt zijn!

Inspiratie voor achtertuinen

Als het gaat om het ontwerpen van je achtertuin, kan het soms moeilijk zijn om inspiratie te vinden. Gelukkig zijn er tal van ideeën die je kunt gebruiken om van je achtertuin een prachtige en functionele ruimte te maken.

Een populaire trend voor achtertuinen is het creëren van verschillende zones. Dit kan betekenen dat je een ruimte hebt om te ontspannen en te loungen, een eethoek, een speelruimte voor kinderen, en zelfs een moestuin. Het creëren van zones kan je achtertuin overzichtelijk en georganiseerd houden, en maakt het gemakkelijk om verschillende activiteiten te doen.

Een andere inspirerende optie voor achtertuinen is het gebruik van verschillende materialen en texturen. Denk aan het combineren van hout, beton, gras en grind om interessante visuele effecten te creëren. Het toevoegen van hoogteverschillen kan ook helpen om je achtertuin spannender te maken.

Planten spelen vaak een grote rol in achtertuinontwerpen en kunnen veel inspiratie bieden. Overweeg het creëren van een weelderige tuin met bloeiende planten, struiken en bomen. Je kunt ook kiezen voor een minimalistische tuin met strakke lijnen en weinig onderhoud.

Als je een kleine achtertuin hebt, hoef je niet te denken dat je beperkt bent in je ontwerpopties. Kleine achtertuinen kunnen juist erg gezellig en intiem zijn. Gebruik slimme opbergoplossingen en multifunctionele meubels om de ruimte optimaal te benutten.

Om je achtertuin ’s avonds te laten stralen, is het belangrijk om te investeren in goede tuinverlichting. Denk aan sfeerverlichting in de vorm van lantaarns, spots en lichtslingers. Dit geeft je achtertuin een gezellige sfeer en maakt het mogelijk om ook ’s avonds te genieten van je tuin.

Al met al zijn er tal van inspirerende ideeën en ontwerpmogelijkheden voor achtertuinen. Het belangrijkste is om je persoonlijke smaak en behoeften in overweging te nemen bij het maken van je ontwerp. Met de juiste inspiratie kun je van je achtertuin een prachtige en functionele buitenruimte maken waar je van kunt genieten.

Populaire tuinontwerpen

Als het gaat om het ontwerpen van een achtertuin, zijn er talloze populaire tuinontwerpen om uit te kiezen. Elk ontwerp heeft zijn eigen unieke kenmerken en stijl, zodat je de perfecte achtertuin kunt creëren die past bij jouw smaak en levensstijl.

Een van de populairste tuinontwerpen is de moderne tuin. Deze tuinen hebben strakke lijnen, minimalistische elementen en meestal een beperkt kleurenpalet. Een modern tuinontwerp creëert een eigentijdse en stijlvolle uitstraling, en is perfect voor mensen die houden van een strakke en georganiseerde tuin.

Een andere populaire optie is de klassieke tuin. Deze tuinen zijn vaak symmetrisch, met weelderige planten en een formele indeling. Een klassiek tuinontwerp straalt elegantie en tijdloosheid uit, en is ideaal voor mensen die houden van een traditionele en verfijnde tuin.

Voor mensen die op zoek zijn naar een meer natuurlijke uitstraling, is een landschapstuin een geweldige keuze. Deze tuinen zijn geïnspireerd op de natuurlijke omgeving en hebben vaak glooiende gazons, vijvers en een overvloed aan groen. Een landschapstuin creëert een ontspannen en rustige sfeer, en is perfect voor mensen die houden van een natuurlijk en ecologisch tuinontwerp.

Naast deze populaire tuinontwerpen zijn er nog talloze andere opties om uit te kiezen, zoals de cottage tuin, de mediterrane tuin en de Japanse tuin. Het belangrijkste is om een ontwerp te kiezen dat past bij jouw persoonlijke voorkeuren, levensstijl en de beschikbare ruimte. Met het juiste tuinontwerp kun je een prachtige achtertuin creëren waar je kunt ontspannen, genieten van de natuur en tot rust kunt komen.

Duurzame tuinideeën

Duurzame tuinideeën zijn tegenwoordig erg populair. Mensen willen graag een tuin die niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan een beter milieu. Er zijn verschillende manieren om je achtertuin duurzaam in te richten en ik ga je hier een aantal ideeën geven.

Regenwater opvangen

Een van de meest eenvoudige manieren om je achtertuin duurzamer te maken, is door regenwater op te vangen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een regenton te plaatsen of door een regenwatersysteem aan te leggen. Het opgevangen water kun je gebruiken om je planten water te geven, waardoor je minder drinkwater hoeft te gebruiken.

Natuurlijke tuinafscheiding

Voordelen van duurzame tuinideeën: Voordelen van duurzame tuinideeën:
– Verminderen van waterverbruik – Verbeteren van biodiversiteit
– Verminderen van energieverbruik – Verminderen van afval
– Verbeteren van luchtkwaliteit – Creëren van een gezonde leefomgeving

Composteren

Door gebruik te maken van deze duurzame tuinideeën kun je niet alleen genieten van een prachtige achtertuin, maar ook bijdragen aan een beter milieu. Doe inspiratie op en ga aan de slag! Succes met het ontwerpen en inrichten van jouw duurzame achtertuin.

Kleine achtertuinen inrichten

Kleine achtertuinen kunnen een uitdaging zijn om in te richten, maar met de juiste aanpak kun je een prachtige buitenruimte creëren, zelfs met beperkte ruimte. Hier zijn enkele ideeën om je kleine achtertuin optimaal te benutten:

1. Slim ruimtegebruik

Bij het inrichten van een kleine achtertuin is het essentieel om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Overweeg het gebruik van verticale ruimte door muur- of schuttingplanten te plaatsen en hangende plantenbakken op te hangen. Maak gebruik van multifunctionele meubels zoals banken met opbergruimte eronder. Creëer verschillende zones in je tuin, zoals een eethoek, een zithoek en een speelruimte voor kinderen.

2. Kies voor compacte en langbloeiende planten

In een kleine achtertuin is het belangrijk om planten te kiezen die niet te groot worden en lang bloeien. Kies bijvoorbeeld voor compacte struiken, zoals lavendel of buxus, en bloemen zoals geraniums of petunia’s. Hangende planten, zoals hanggeraniums, zijn ook een goede optie om verticale ruimte te benutten.

 • Kies voor planten met verschillende bloeitijden, zodat je het hele seizoen geniet van bloemenpracht.
 • Maak gebruik van potten en plantenbakken om planten op verschillende niveaus te plaatsen.

3. Creëer diepte met spiegels en verlichting

Een truc om een kleine tuin groter te laten lijken, is het gebruik van spiegels. Plaats een grote spiegel aan een muur of schutting om de illusie van extra ruimte te creëren. Verlichting speelt ook een belangrijke rol in het vergroten van de ruimte. Gebruik strategisch geplaatste tuinverlichting om verschillende delen van je tuin te accentueren en diepte te creëren.

4. Maak gebruik van natuurlijke materialen

Om een kleine achtertuin een rustige en ruimtelijke uitstraling te geven, kun je gebruik maken van natuurlijke materialen. Kies bijvoorbeeld voor houten tuinmeubelen of bamboe schermen. Natuursteen kan ook een mooie toevoeging zijn voor een terras of tuinpad.

Met deze tips kun je een kleine achtertuin omtoveren tot een gezellige en functionele buitenruimte. Vergeet niet om je persoonlijke stijl toe te voegen en te genieten van je kleine oase!

Tuinmeubilair en -accessoires

Een achtertuin is een plek waar je kunt ontspannen en genieten van de buitenlucht. Het juiste tuinmeubilair en de juiste accessoires kunnen je achtertuin transformeren tot een comfortabele en stijlvolle buitenruimte. Of je nu een groot terras hebt of een kleine balkon, er zijn tal van opties om je buitenruimte in te richten.

Tuinmeubilair

Er zijn verschillende soorten tuinmeubilair om uit te kiezen, afhankelijk van je stijl en behoeften. Een eettafel met stoelen is perfect voor buiten diners en barbecues met vrienden en familie. Kies voor duurzame materialen zoals teakhout of metaal, die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Voor een ontspannen loungesfeer kun je gaan voor comfortabele loungebanken of ligstoelen. Plaats hierbij een salontafel waarop je drankjes en hapjes kunt plaatsen. Vergeet niet om kussens en tuinkussens toe te voegen voor extra comfort.

Tuinaccessoires

Om je achtertuin nog gezelliger en sfeervoller te maken, kun je verschillende accessoires toevoegen. Denk aan buitenverlichting, zoals lantaarns of sfeervolle tuinlampen, om ’s avonds een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Ook een parasol of zonnescherm is essentieel voor schaduw op zonnige dagen. Maak gebruik van plantenbakken en bloempotten om kleur en groen toe te voegen aan je buitenruimte. Vogelhuisjes, windspelen en tuinbeelden zijn leuke decoratieve elementen die je tuin een persoonlijk tintje geven.

Tuinmeubilair Tuinaccessoires
Eettafel Buitenverlichting
Stoelen Parasol
Loungebank Zonnescherm
Ligstoelen Plantenbakken
Salontafel Bloempotten

Met het juiste tuinmeubilair en de juiste accessoires kun je jouw achtertuin omtoveren tot een plek waar je kunt ontspannen, eten en genieten van de natuur. Kies voor duurzame materialen en voeg persoonlijke decoratieve elementen toe om een unieke sfeer te creëren. Het belangrijkste is dat je jouw tuinmeubilair en -accessoires kiest op basis van je eigen smaak en behoeften.

Beplanting voor achtertuinen

Beplanting speelt een cruciale rol bij het creëren van een mooie en levendige achtertuin. Door de juiste planten te kiezen, kun je een sfeervolle en uitnodigende omgeving creëren waarin je kunt ontspannen en genieten van de natuur.

Plantenselectie

Het is ook handig om te kijken naar de bodemgesteldheid en de hoeveelheid zonlicht in je achtertuin. Sommige planten gedijen beter in vochtige grond, terwijl andere planten beter groeien in droge omstandigheden. Daarnaast zijn er planten die veel zonlicht nodig hebben en planten die ook in de schaduw goed kunnen groeien.

Combinatie van planten

Om een interessant en gevarieerd uiterlijk te creëren, is het belangrijk om verschillende soorten planten met elkaar te combineren. Door verschillende kleuren, texturen en hoogtes te gebruiken, kun je een harmonieus en levendig geheel creëren. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van bloeiende planten met bladplanten of het plaatsen van klimplanten tegen een muur of hekwerk.

Een goede tip is om te kiezen voor planten die op verschillende tijdstippen bloeien, zodat er altijd iets in bloei staat gedurende het hele seizoen. Op deze manier geniet je het hele jaar door van een kleurrijke en aantrekkelijke tuin.

Onderhoud

Het is belangrijk om rekening te houden met het onderhoud van de beplanting in je achtertuin. Sommige planten vereisen regelmatige snoei, bemesting of andere vormen van verzorging. Bij het selecteren van beplanting is het daarom raadzaam om te kiezen voor planten die passen bij je tijd en vaardigheden op het gebied van tuinonderhoud.

Daarnaast is het ook belangrijk om de groei van de planten in de gaten te houden en indien nodig bij te sturen. Sommige planten kunnen zich snel verspreiden en andere planten hebben juist een beetje extra aandacht nodig om goed te groeien. Door regelmatig te controleren en waar nodig in te grijpen, kun je de beplanting in je achtertuin gezond en mooi houden.

Met de juiste beplanting kun je een prachtige achtertuin creëren die het hele jaar door aantrekkelijk is. Door zorgvuldig te selecteren, te combineren en te onderhouden, kun je genieten van groen, kleur en leven in je eigen achtertuin.

Waterpartijen en vijvers

Waterpartijen en vijvers kunnen een prachtige toevoeging zijn aan elke achtertuin. Ze creëren niet alleen een gevoel van rust en sereniteit, maar bieden ook een habitat voor verschillende planten en dieren. Het creëren van een waterpartij of vijver kan echter een uitdagend project zijn waarbij u rekening moet houden met verschillende factoren.

Daarnaast moet u ook nadenken over het ontwerp en de locatie van de waterpartij. Het is essentieel dat de waterpartij goed past bij de rest van uw tuin en dat deze op een strategische plek wordt geplaatst om optimaal van te kunnen genieten. U kunt ervoor kiezen om de waterpartij het middelpunt van uw tuin te maken, of deze juist subtiel te integreren in het landschap.

Om uw waterpartij nog mooier te maken, kunt u ervoor kiezen om waterplanten en vissen toe te voegen. Waterlelies, riet en waterkers zijn populaire keuzes voor waterplanten. Koi karpers en goudvissen zijn veelvoorkomende vissen in vijvers. Het toevoegen van deze elementen zal zorgen voor extra leven en kleur in uw waterpartij.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat veiligheid een belangrijk aspect is bij het hebben van een waterpartij of vijver. Zorg ervoor dat de waterpartij goed is afgeschermd, vooral als u kleine kinderen heeft. Plaats bijvoorbeeld een hek of een rooster om te voorkomen dat ze in het water vallen.

Kortom, het hebben van een waterpartij of vijver in uw achtertuin kan een prachtige toevoeging zijn. Zorg ervoor dat u goed nadenkt over het ontwerp, de locatie en het onderhoud van de waterpartij. Met de juiste zorg en aandacht zal uw waterpartij zeker een eyecatcher worden waar u vele jaren van kunt genieten.

Tuinverlichting en sfeer

De juiste tuinverlichting kan een grote impact hebben op de sfeer van je achtertuin. Het creëert niet alleen een warme en uitnodigende atmosfeer, maar zorgt er ook voor dat je ook ’s avonds kunt genieten van je buitenruimte. Er zijn verschillende soorten tuinverlichting die je kunt overwegen om de gewenste sfeer te creëren.

Een populaire keuze is om te werken met grondspots. Deze worden in de grond geplaatst en schijnen omhoog om bomen, struiken of andere tuinelementen te verlichten. Dit creëert een speels effect en kan een mooi contrast bieden met de donkere nachtelijke hemel.

Een andere optie is het gebruik van wandlampen. Deze kunnen aan de wanden van je huis of schutting worden bevestigd en bieden een subtiele verlichting. Wandlampen zijn perfect om bepaalde delen van je tuin te accentueren, zoals een rustieke stenen muur of een waterpartij.

Daarnaast kun je kiezen voor kleine decoratieve lampen die langs een tuinpad of aan een pergola hangen. Deze verlichting zorgt niet alleen voor functionele verlichting, maar voegt ook een charmant en gezellig element toe aan je achtertuin. Denk bijvoorbeeld aan lantaarns, lichtslingers of fakkels.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de verschillende soorten licht. Warm wit licht zorgt voor een gezellige en ontspannen sfeer, terwijl koel wit licht een meer moderne en energieke uitstraling heeft. Je kunt ook spelen met de intensiteit van het licht, bijvoorbeeld door dimmer switches te gebruiken. Hiermee kun je de verlichting aanpassen aan de gewenste sfeer op verschillende momenten van de avond.

Tot slot is het van belang om ook aan de veiligheid te denken bij het gebruik van tuinverlichting. Zorg ervoor dat je paden en trappen goed verlicht zijn om ongelukken te voorkomen. Daarnaast kan verlichting rondom je huis ook inbraken afschrikken.

Tuinverlichting is dus niet alleen functioneel, maar kan ook de sfeer en uitstraling van je achtertuin verbeteren. Het toevoegen van de juiste verlichtingselementen kan een groot verschil maken en zorgen voor een aangename buitenruimte, zowel overdag als ’s avonds. Denk goed na over de gewenste sfeer en kies verlichting die daar bij past.

Onderhoudstips voor achtertuinen

Het onderhouden van een achtertuin is essentieel om ervoor te zorgen dat deze er mooi en verzorgd uitziet. Hier zijn enkele handige onderhoudstips die u kunt volgen:

 1. Maai regelmatig het gras om het gezond en netjes te houden.
 2. Verwijder onkruid uit de tuin om te voorkomen dat het zich verspreidt naar andere planten.
 3. Snoei bomen en struiken om hun groei te bevorderen en een mooie vorm te behouden.
 4. Bemest de planten regelmatig om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen krijgen.
 5. Geef de planten voldoende water, vooral tijdens droge periodes.
 6. Houd de tuin schoon door bladeren, takken en ander afval op te ruimen.
 7. Controleer regelmatig op plagen en ziektes en neem indien nodig maatregelen.
 8. Onderhoud het gazon door het te beluchten, te verticuteren en te bemesten.
 9. Verwijder regelmatig dode planten en vervang ze indien nodig.
 10. Geef aandacht aan de bestrating en zorg ervoor dat deze schoon en goed onderhouden is.
 11. Maak gebruik van gereedschap van goede kwaliteit en zorg ervoor dat het goed onderhouden wordt.

Door deze onderhoudstips in acht te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw achtertuin er altijd prachtig uitziet en kunt u optimaal genieten van uw buitenruimte.

Het belang van regelmatig snoeien

Er zijn verschillende redenen waarom snoeien essentieel is. Ten eerste zorgt het voor een betere luchtcirculatie rondom de planten, wat helpt bij het voorkomen van ziekten en schimmelproblemen. Door takken te snoeien, creëer je ruimte en voorkom je dat ze elkaar overlappen, waardoor er meer licht op de plant kan vallen.

Daarnaast kan snoeien de groei van de plant stimuleren. Door het verwijderen van dode of zwakke takken, kan de plant energie besteden aan het versterken van gezonde takken en het produceren van meer bloemen en vruchten. Het helpt ook bij het vormen en behouden van een mooie en evenwichtige vorm van de plant.

Het is belangrijk om de juiste snoeitechnieken te gebruiken bij verschillende soorten planten. Bloeiende struiken moeten bijvoorbeeld na de bloei worden gesnoeid, terwijl hagen regelmatig moeten worden gesnoeid om hun vorm te behouden. Fruitbomen moeten ook op de juiste manier worden gesnoeid om een goede oogst te garanderen.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken bij het snoeien. Scherpe snoeischaren en takkenscharen zorgen voor een schone snede en verminderen de kans op infecties bij de plant. Het is ook belangrijk om te weten welke takken je moet snoeien en welke je moet behouden om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

Naast het snoeien van planten, is het ook belangrijk om regelmatig bomen te snoeien. Het snoeien van bomen helpt bij het voorkomen van schade door overhangende takken en bevordert een gezonde groei. Het verwijderen van dode of gevaarlijke takken kan ook de veiligheid in de tuin vergroten.

Kortom, het regelmatig snoeien van planten en bomen is essentieel voor een gezonde en aantrekkelijke tuin. Door de juiste snoeitechnieken en gereedschappen te gebruiken, kan je de groei, bloei en vorm van je planten en bomen optimaliseren. Neem de tijd om te leren over de specifieke behoeften van je planten en bomen, zodat je ze op de juiste manier kunt snoeien en onderhouden.

Tuinieren met kinderen

Het belang van regelmatig snoeien mag niet onderschat worden. Met regelmatig snoeien zorg je ervoor dat je tuin er verzorgd en netjes uitziet. Daarnaast bevordert snoeien ook de groei en gezondheid van je planten. Door regelmatig takken en bladeren te verwijderen, krijgen de overige delen van de plant meer ruimte en voedingsstoffen. Op deze manier kunnen ze beter groeien en bloeien.

Maar wat doe je met al dat groenafval dat je tijdens het snoeien verzamelt? In plaats van het weg te gooien, kun je het in je tuin verwerken. Groenafval kan namelijk dienen als waardevolle compost. Door het afval te composteren, wordt het omgezet in voedingsrijke humus die je kunt gebruiken om je planten te voeden en de bodem te verbeteren.

Composthoop of compostvat

Er zijn verschillende manieren om groenafval te verwerken in je tuin. Een van de meest gebruikte methoden is het aanleggen van een composthoop of het gebruiken van een compostvat. Een composthoop kun je maken door verschillende lagen groenafval, zoals gras, bladeren en snoeiafval, af te wisselen met lagen bruin materiaal, zoals takken, stro en houtsnippers. Zorg ervoor dat je de composthoop regelmatig omschept, zodat het afval goed kan composteren.

Als je minder ruimte hebt, kun je ook kiezen voor een compostvat. Dit is een afgesloten bak waarin het composteerproces plaatsvindt. Je kunt hier het groenafval in doen en regelmatig de inhoud omscheppen. Het voordeel van een compostvat is dat het minder ruimte inneemt en dat het beter geur- en ongediertevrij is.

Voordelen van compost

Het gebruik van compost in je tuin heeft verschillende voordelen. Ten eerste verbetert compost de bodemvruchtbaarheid. Het voegt organisch materiaal toe aan de bodem, waardoor het beter vocht vasthoudt en voedingstoffen vastlegt. Dit zorgt voor gezondere en sterkere planten.

Daarnaast verbetert compost de bodemstructuur. Het maakt de bodem luchtiger en beter doorlatend, waardoor de wortels van de planten beter kunnen groeien. Ook zorgt compost voor een betere waterhuishouding, waardoor water beter wordt vastgehouden en niet snel verdampt.

Tenslotte helpt compost bij het onderdrukken van onkruidgroei. Een dikke laag compost voorkomt dat onkruidzaden kunnen ontkiemen en zo krijgen onkruiden minder kans om te groeien.

Kortom, door groenafval te verwerken tot compost kun je op een duurzame manier je tuin voeden en onderhouden. Het is een eenvoudige en milieuvriendelijke manier om je tuin gezond en mooi te houden.

Tuinieren met kinderen

Het betrekken van kinderen bij tuinieren kan een geweldige manier zijn om hen te leren over de natuur, verantwoordelijkheid en het belang van gezond voedsel. Het kan ook een kans zijn om quality time door te brengen als gezin en samen leuke herinneringen te creëren. Hier zijn enkele tips om kinderen te betrekken bij tuinieren:

1. Kies kindvriendelijke planten: Zorg ervoor dat de planten die je kiest veilig en gemakkelijk te onderhouden zijn. Kies bijvoorbeeld planten zoals zonnebloemen, tomaten of aardbeien. Deze zijn kleurrijk, groeien snel en hebben meestal een grote opbrengst, waardoor kinderen snel resultaat kunnen zien.
2. Geef ze een eigen plekje: Laat kinderen hun eigen kleine tuinplekje hebben waar ze verantwoordelijk voor zijn. Ze kunnen hun eigen planten kiezen, zaaien en verzorgen. Dit geeft ze een gevoel van eigenaarschap en stimuleert hun interesse in tuinieren.
3. Leer ze over insecten en dieren: Leg aan kinderen uit welke insecten en dieren in de tuin leven en hoe ze een positieve rol spelen in de natuurlijke kringloop. Leer ze hoe ze deze wezens kunnen respecteren en beschermen.
4. Maak het leuk: Tuinieren kan als een spel worden gepresenteerd. Maak bijvoorbeeld een speurtocht waarbij kinderen op zoek gaan naar verschillende planten en insecten in de tuin. Of organiseer een wedstrijd wie de grootste zonnebloem kan laten groeien.
5. Geef beloningen: Beloon kinderen voor hun inzet en resultaten. Dit kan zo simpel zijn als het samen opeten van de zelfgekweekte groenten of het maken van een kunstwerk met bloemen uit de tuin.
Pieter de Vries

Vestibulum feugiat ullamcorper mauris, nec ornare eros sodales et. Nullam vestibulum condimentum velit, non blandit sapien. Cras porttitor consectetur enim nec tincidunt. Quisque iaculis velit id sapien ultricies, eget consequat nunc tempus. Morbi vehicula blandit massa non finibus.

Plaats een reactie